HU
Magyar
HU
Magyar
GB
English
Weboldal címe
Weboldal alcíme
MAZURA JÁNOS
Tubaművész / Hangmérnök

A zenével és a tubával 12 éves koromban találkoztam, és kapcsolatunk tartósnak bizonyult :-) 1995-ben szereztem diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Játszottam az Istanbul Opera zenekarában, és az összes budapesti szimfonikus zenekarban, többek között a Dohnányi Zenekarban, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában és az budapesti Operában. Tagja voltam a Piston Brass rézfúvós kvintettnek és  Budapest Brass Quintetnek.

A jazz  már klasszikus zenei tanulmányaim mellett, főiskolás éveimben megjelent az életemben. Első partnerem Joe Fritz jazz klarinétos volt, akivel első felvételeimet is készítettem. Nagy hatással volt rám találkozásom Sam Pilafian-nel, aki segített megtenni az első lépéseket, hogy megtaláljam a saját hangom ebben a műfajban. Az utóbbi húsz évben számos jazz formációban kipróbálhattam magam. Tagja vagyok a Heavy Tuba és a Heavy Tuba Experience együtteseknek, valamint a fiatal és feltörekvő Hét Hat Club formációnak. Rendszeres partnerem David Yengibarian harmonika virtuóz. 2001-ben a Magyar Rádió "Klasszikus és Jazz" sorozatának keretében az országban elsőként adhattam jazz tuba koncertet. 2002-ben Budapesten az EBU Jazz Orchestra történetének első tuba szólistájaként játszhattam saját kompozíciómat "Don't Wake Me Up" címmel.


A blues  műfajba a Dr. Valter and The Lawbreakers együttes tagjaként kóstoltam bele , majd Gál csaba Boogie barátommal megalapítottuk saját zenekarunkat, a Someday Baby-t. Partnerem volt Corey Harris és Sugar Blue. Az utóbbi években rendszeresen fellépek a Mojo Workings és Tim Lothar koncertjein.

A világzenébe  Ágoston Béla és Palya Bea együtteseiben és felvételein csöppentem bele, készítettem lemezt Frank London trombitással és az Odessa Klezmer Banddel valamint a Carmina Danubiana tagjaként, de felléptem a Budapest Bár koncertjein is.


Több alkalommal voltam a Nemzetközi Tuba és Euphonium Konferencia meghívott előadója, 8 évig voltam a Magyar Harsona Tuba Szövetség elnöke. Alapító tagja voltam a European Tuba Power tubaegyüttesnek, mellyel számos alkalommal igyekeztünk hangszerünk hírnevét öregbíteni a világ több országában.

1998-ban készítettem első önálló lemezemet  Vukán György és a Creative Art Jazz Trio közreműködésével. Ez egyben az első magyar jazz lemez is volt, amelyen a tuba mint szólista jelenik meg. Azóta több tucat lemezen, rádió és tévéfelvételen, színházi zenében volt alkalmam szerepelni. Felvételeimből ízelítőt találhat itt:


Hangmérnöki pályafutásom 1998-ban indult, amikor diplomát szereztem a Színház és Filmművészeti Egyetem Hangmester szakán. Diplomamunkámat (mely saját szólólemezem volt) az Etnofon hangstúdióban készítettem, melynek hamarosan vezetője, majd tulajdonosa lettem. Húsz éves pályafutásom alatt több száz hangfelvételt készítettem, elsősorban klasszikus, jazz, népzenei, és világzenei műfajokban. A zenefelvételek mellett számos filmes és színházi munkában vettem részt és koncerthangosítással is foglalkozom. 2013-óta vagyok az Örkény István Színház hangtárvezetője.

Hangmérnöki munkám közel sem teljes listáját itt találhatja meg: